De campagne die opgestart werd door Greta Thunberg – een naam die we ondertussen allemaal kennen – heeft een grote en globale invloed gehad op het bewustzijn omtrent het veranderende klimaat vanwege de vervuiling door de voortdurende uitstoot van verschillende broeikasgassen. Hoewel het klimaat in de loop van de geschiedenis van onze geliefde planeet geregeld veranderd is, werd de afgelopen jaren duidelijk dat de mensheid inderdaad een belangrijke impact heeft op de huidige veranderingen in het klimaat. Het leven zoals we het vandaag kennen, met inbegrip van de grote verscheidenheid aan soorten, zal beïnvloed worden. Verwoestende effecten, zoals het uitsterven van vele soorten, zijn voorspeld door tal van specialisten en wetenschappers.
Dit zijn geen holle woorden van sommige individuen. Er zijn veel studies gedaan door gerenommeerde specialisten, die allemaal tot dezelfde conclusie komen: de mensheid versnelt de opwarming van de aarde aanzienlijk door de uitstoot van koolstofdioxide en andere broeikasgassen. De effecten worden zichtbaar (en kunnen al gedeeltelijk onomkeerbaar zijn). Er zijn meer zware stormen, er zijn langere periodes van droogte. Soorten (inclusief vissen in de zee) migreren naar andere locaties. Er is een afname van zuurstof in de zee waardoor alle vormen van leven erin beïnvloed worden.
Natuurlijk ontkennen nog steeds mensen dat de klimaatverandering (althans gedeeltelijk) wordt veroorzaakt door menselijke activiteit, er zijn echter ook mensen die beweren dat roken geen negatieve invloed heeft op iemands gezondheid…
De documentaire "An inconvenienth truth" van Al Gore in 2006, en enkele waarschuwingen van Jacques Cousteau in zijn documentaires brachten mijn aandacht op klimaatverandering. Zoals besproken in het verhaal over de omslagfoto van mijn blogsite, heb ik ook de effecten gezien van klimaatverandering op de Morteratsch-gletsjer in Pontresina, Zwitserland.
De recente manifestaties van de "klimaatjongeren" op vrijdagen bracht de kwestie op de politieke agenda. Politici hebben dit echter misbruikt voor hun eigen politieke gewin, in plaats van te werken aan structurele oplossingen. In België en in Vlaanderen, de regio waar ik woon, horen we vooral holle slogans in plaats van structurele oplossingen…
Hoewel ik niet alle standpunten van de groene partij in Belgiƫ deel, ben ik van mening dat elk individu de plicht heeft om voor het milieu te zorgen, en om zijn of haar voetafdruk met betrekking tot kooldioxide-uitstoot te beperken.
Onze omgeving, de natuur, is absoluut de moeite waard om voor te zorgen. We leven van de vele voorzieningen die de natuur voortbrengt en toch zie ik heel vaak (te vaak) mensen die hier, daar en overal afval laten vallen en rondslingeren. Dit heeft niet alleen een impact op het uitzicht; het veroorzaakt ook problemen voor vee. Koeien sterven door het eten van vermaalde stukjes metaal, afkomstig van de lege blikken die in het gras zijn gegooid en versnipperd werden door de grasmaaiers.
Het grootste deel van het rondzwervende plastic komt uiteindelijk op zee terecht en veroorzaakt grote vervuiling. Om eerlijk te zijn, vind ik het niet normaal dat initiatieven zoals "the ocean cleanup" van Boyan Slat nodig zijn om plaatsen zoals de "Great Pacific Garbage Patch" op te ruimen.
Klimaat is het langetermijngemiddelde van het weer, meestal bekeken over een periode van 30 jaar volgens Wikipedia. Sommige van de meteorologische variabelen die gewoonlijk worden gemeten, zijn temperatuur, vochtigheid, atmosferische druk, wind en neerslag. In bredere zin is het klimaat de toestand van de componenten van het klimaatsysteem, waaronder de oceanen en het ijs op aarde. Het klimaat van een locatie wordt beïnvloed door de breedtegraad, het terrein en de hoogte, evenals nabijgelegen wateren en hun stromingen.
Ik ben het er mee eens dat de meeste vervuiling en de uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt wordt door grote industrieën. Ik ben het er ook mee eens dat ontwikkelingslanden zich niet correct omgaan met de beheersing van vervuiling en uitstoot. Ik ben er echter van overtuigd dat persoonlijke initiatieven, zoals het oprapen van een leeg blik op straat en het thuis in de prullenbak gooien, meer zijn dan enkel een druppel op een hete plaat. Het is duidelijk dat ons milieu properder en gezonder zou zijn als iedereen dit zou doen.
Evenzo zal het verminderen van iemands voetafdruk van broeikasgassen op individuele basis gevolgen hebben wanneer de kritische massa bereikt wordt en voldoende mensen actie beginnen te ondernemen. Er zijn veel dingen die door particulieren kunnen worden gedaan, hoewel sommige van deze initiatieven misschien wat geld kosten. Zonnepanelen en elektrische auto's zijn nog steeds vrij duur, en voldoen niet noodzakelijk aan alle behoeften.
In het afgelopen decennium heb ik zelf al heel wat initiatieven genomen met betrekking tot klimaat- en milieubeheersing.
Afval verminderen, sorteren en recyclen is eenvoudig en goedkoop. Om concreet te zijn, maakt mijn familie nu al een aantal jaren compost van organisch afval, waardoor de hoeveelheid afval die door de gemeente wordt ingezameld (en verbrand) wordt verminderd. Kunststof, metaal, polystyreen en hout worden gesorteerd en naar het recyclage park gebracht, waar ze op hun beurt worden verzameld door recyclage bedrijven. Een of twee keer per jaar ruimen mijn familie en ik de omgeving waar we wonen op.
In plaats van elke dag te douchen, wat ik tot een paar jaar geleden deed, ontdekte ik dat douchen om de andere dag en mezelf wassen in de gootsteen op de niet-douchedagen het waterverbruik (en watervervuiling) van onze familie met bijna 30% verminderde. Dit is natuurlijk een collectieve inspanning van ons hele gezin.
Het huis waarin we wonen is in 1994 gebouwd, wat betekent dat ons huis nu meer dan 25 jaar oud is. Hoewel het al gebruikelijk was om isolatie te gebruiken, was de kwaliteit van de isolatie op dat moment nog niet hoog. In de loop der jaren hebben we de isolatie van muren, ramen en het dak verbeterd, wat resulteerde in een daling van 10 procent van onze energierekeningen. De verschillende projecten ter verbetering van de isolatie waren vrij duur, maar we zullen de investering over een periode van tien jaar terugverdienen, mede dankzij enkele subsidies van de overheid.
Ongeveer twee jaar geleden begonnen we geleidelijk alle verlichting in ons huis te vervangen door LED-verlichting. Bovendien schakelen we apparaten uit die 's nachts niet hoeven te worden ingeschakeld. Dit was opnieuw een behoorlijke investering, maar resulteerde onmiddellijk in een daling van ongeveer 10 procent van onze energierekeningen. Terugverdientijd zal ongeveer 5-7 jaar zijn.
Ongeveer 10 jaar geleden hebben we geïnvesteerd in een grote zonnepaneelinstallatie met een maximale productie van 10 kVA. Deze installatie produceert ongeveer 13 MW per jaar en dekt een groot deel van ons energieverbruik. De investering was hoog, maar dankzij de overheidssubsidies in combinatie met de lagere elektriciteitsrekening bedroeg de terugverdientijd iets meer dan 7 jaar.
Ongeveer vijf jaar geleden hebben we geïnvesteerd in een waterverwarmingssysteem op zonne-energie (zonneboiler). Het systeem werkt met vacuĆ¼mbuizen die vloeistoffen opwarmen tot 200 graden, die op hun beurt het water opwarmen en opslaan in een tank. Dit systeem was duur, maar opnieuw was er een overheidsinitiatief met subsidies die de rekening gedeeltelijk dekten. De terugverdientijd wordt geschat op ongeveer 10 jaar.
Rond dezelfde tijd van de installatie van de zonneboiler hebben we de ketel van ons centrale verwarmingssysteem vervangen door een condensatieketel. Dit was ook een vrij dure investering. Er was echter ook een campagne met subsidies van de overheid die de kosten van de investering deels dekte. De combinatie van de condensatieketel en de waterverwarming op zonne-energie resulteerde in een vermindering van meer dan 30% van onze energierekening! De terugverdientijd van de condensatieketel wordt ook geschat op ongeveer 10 jaar.
Wanneer het mogelijk en eenvoudig is, gebruiken we het openbaar vervoer (voornamelijk de trein) voor werkgerelateerde verplaatsingen. Dit is niet alleen handig, omdat het voor ons mogelijk is om in de trein te werken. Het is ook een stuk goedkoper dan reizen met de auto. In de meeste gevallen is de prijs van het treinkaartje ongeveer de prijs van het parkeerticket… Veel goedkoper dus dan reizen met de auto. Helaas zijn er nogal wat locaties die we niet gemakkelijk kunnen bereiken met het openbaar vervoer en waar we met de auto naartoe moeten.
Door de aard van ons werk hebben we auto's nodig met een autonomie van meer dan 600 kilometer. Om deze reden is het momenteel niet mogelijk om elektrische auto's te gebruiken, omdat hun autonomie in de meeste gevallen beperkt is tot ongeveer 300 kilometer. We moesten onze beslissing een tijdje uitstellen vanwege technologische (en fiscale) beperkingen, maar dit jaar konden we doorgaan en investeren in "echte" hybride auto's die op elektriciteit en benzine rijden. De investering in dergelijke auto's is hoog en de operationele kosten van de auto's zijn ook hoog. We zijn er zeker van dat we met deze investering geld zullen verliezen, maar de uitstoot van kooldioxide van traditionele auto's met verbranding is gewoon te hoog. Daarom hebben we besloten om toch door te gaan met deze investeringen en inderdaad te investeren in de vermindering van de klimaatverandering. Hoewel we soms lange afstanden moeten afleggen, is de autonomie van de auto's op batterij alleen voldoende voor meer dan de helft van de dagen die we nodig hebben om te reizen. We hebben nog geen zicht op de impact op de energierekening van deze investering, maar we gaan ervan uit dat deze aanzienlijk zal zijn (we verwachten een verhoging van de rekening met meer dan 20%).
Het is mogelijk om bij te dragen aan een gezond milieu en de afname van de snelheid van de klimaatverandering. Persoonlijke initiatieven zullen zeker niet voldoende zijn, maar deze initiatieven hebben wel een toegevoegde waarde. Deze initiatieven dragen ook bij aan het bewustzijn van de samenleving.
Er zijn inderdaad aanzienlijke kosten verbonden aan de initiatieven, maar onze ervaring is dat al deze initiatieven worden terugbetaald in een periode van minder dan 10 jaar, en waarschijnlijk sneller door de verbetering van de technologie.
Dat is het! Ik hoop dat je deze blogpost leuk vond. Neem gerust contact met me op in geval van opmerkingen en / of vragen.
8 january 2020, Tom Snauwaert.
We moesten wat informatie over het klimaat opzoeken voor deze blogpost. We hebben de informatie gevonden op volgende locaties:
De foto's in deze blogpost (behalve de foto's die we van de hierboven genoemde websites haalden) zijn genomen met een Nikon D7000-camera.